به گزارش خبر گزاری علم و فناوری :خندیدن پدیدهای است که میتواند دلگرم کننده، مسری و دوستداشتنی باشد. اما در بعضی اوقات می تواند خیلی خیلی ناراحتکننده هم باشد. اگر صحبت از گریههای یک دلقک یا خندهی از ته دل یک ربات باشد، اوضاع میتواند کمی متفاوت باشد. میخواهیم به این پرسش پاسخ دهیم که خندیدن چه زمانی میتواند برای ما ترسناک باشد.
به گزارش خبرگزاری علم و فناوری و به نقل از لایوساینس، مارگی کر (Margee Kerr)، جامعه شناس دانشگاه پیتزبور و متخصص مطالعه بر روی ترس است. او که نویسنده کتاب "فریاد : ماجراجوییهای سرد در علم ترس" است میگوید : "بسیاری از ترسها از نقص و یا ناسازگاری انتظارات ما ناشی میشود. به بیان بهتر ما زمانی که برخلاف انتظاراتمان در مسیری گام برمیداریم، دچار ترس میشویم. به همین دلیل است که جنس ترسهای ما با کودکان تفاوت دارد؛ کودکانی که اغلب شاد و خندان هستند."
خندیدن از آن فعالیتهایی است که در یک موقعیت میتواند پاسخهای مشابهای را ایجاد کند. دکتر کر در این زمینه به لایوساینس میگوید : "هرگاه ما چیزی را که به نظر میرسد با احساسات مثبت، احساس بیگناهی و یا لذت مرتبط است را در نظر می گیریم، و سپس آن را با اندکی بدتر و یا خارج از چارچوب کردن تغییر میدهیم، برای مخاطب یک چراغ قرمز روشن میشود. مردم نباید نسبت به انجام کار بد خوشحال باشند. زمانی که اوضاع چنین است، این سرنخی برای ماست که چیزی در این میان نادرست است و ما نباید به آنها اعتماد کنیم."
بنابراین، کارکتر جوکر نباید پس از نابود کردن دیگران (یک موقعیت منفی) خنده بر لب داشته باشد (یک احساس مثبت). این موضوع درخصوص وضعیتهای مشابه نیز صادق است. در همه این موارد احساس ترس از خندیدن به سراغ ما میآید. به بیان سادهتر اگر خندیدن به جا نباشد و نسبت به یک عمل ناخوشایند اتفاق بیافتد، از آن خنده میترسیم.
اما دکتر کر میگوید در این سطح روانشناسی خندیدن و ترسیدن بسیار به یکدیگر شباهت دارند. هر دوی آنها وضعیت برانگیختگی بالایی هستند؛ یعنی زمانی که ما احساسات شدید را تجربه میکنیم. به همین دلیل است که نمیتوان شخصی را تصور کرد که پس از ترسیدن و فریاد زدن ناگهان شروع به خندیدن کند، این امری نامعمول است. همه این انرژیها وجود دارند و هنگامی که افراد دریابند که در معرض خطر قرار ندارند. میتوانند به سرعت فریاد ناشی از ترسشان را به خنده تبدیل کنند.
در جوامع معمول به این دلیل که همواره خندیدن را با احساسات مثبت همراه دانستهایم، هنگامی که این رفتار با شیطانی بودن و آسیب زدن به دیگران همراه شود، موضوع برایمان عجیب می شود. (مثل کارکتر جوکر) در برخی از فرهنگها که لزوما با یکدیگر ارتباطی هم ندارند، شنیدن هرگونه صدای خنده میتواند منجر به بروز ناراحتیهایی در سطح مشابه شود. دکتر کر در این زمینه اضافه میکند : "اگر به درون فرهنگهایی بروید که ارتباطات کمتری با دنیای رسانه دارند، خندیدن به طور عمومی میتواند عجیب تلقی شود."