پذیرش آگهی و تبادل خدمات با کانال های و سایت های دیگر 09036503610      سال حمایت از کالای ایرانی مبارک باد      
کد خبر: ۲۶۳۱۱
تاریخ انتشار: ۱۷ تير ۱۳۹۸ - ۲۰:۵۳
عوامل موثر در کشاورزی
اصطلاح pH مخفف کلمه Power of Hydrogene و بیانگر قدرت یونی هیدروژن در محلول است. بنا به تعریف دقیق علم شیمی، pH برابر با منفی لگاریتم مبنای ۱۰ غلظت مولی یون هیدروژن فعال درمحلول است به این معنا که هر واحد تغییر در pH به معنای ۱۰ واحد تغییر در فعالیت یون هیدروژن است. pH محلول بین ۰ تا ۱۴ متغیر است. درصورتی‌که pH بین اعداد ۰ تا ۷ باشد، محلول دارای خاصیت اسیدی و اگر بین اعداد ۷ تا ۱۴ باشد محلول دارای خاصیت بازی است. درصورتی‌که این عدد دقیقاً برابر ۷ باشد محلول را خنثی می­نامند.

بسیاری از فرآیندهای شیمیایی و بیولوژیکی خاک نظیر فعالیت میکروبی و قابلیت دسترسی عناصر توسط pH خاک کنترل می­شود و فعالیت میکروبی نیز به‌نوبه خود بر روی میزان در دسترس بودن عناصر برای گیاه مؤثر است. مهم‌ترین نقش pH خاک، کنترل حلالیت عناصر غذایی در خاک است. به‌عبارت‌دیگر قابلیت جذب عناصر غذایی وابستگی زیادی به pH خاک دارد. عناصر غذایی در pH های مختلف، حلالیت‌­های متفاوتی دارند؛ بنابراین pH خاک می­تواند به‌طور مستقیم یا غیرمستقیم رشد گیاه را تحت تأثیر قرار ‌دهد. هر گیاه قادر به تحمل یک محدوده pH خاص است و اگر pH خاک کم یا زیاد باشد رشد و نمو گیاه دچار مشکل می­شود.

اسيديته خاك­ها بر اساس نوع سنگ مادري، شرايط آب و هوايي محل و طول مدت‌زمانی كه اين سنگ­ها در معرض هوازدگي قرار داشته‌اند، متغير است. درنتیجه بعضي خاك­ها مي­توانند خيلي اسيدي و بعضي ديگر به‌شدت قليايي باشند. اگر در بخش قابل‌توجهی از ظرفيت تبادل كاتيوني، آلومينيوم و هيدروژن به‌جای يون­هاي بازي كلسيم، منيزيم، پتاسيم و سديم قرارگرفته باشد، آلومينيوم و هيدروژن جايگزين يون­ها در محل­های تبادلی شده و اين يون­ها به اعماق پروفيل خاك شسته می­شوند، pH خاک کاهش‌یافته و این خاک را خاک اسیدی می­نامند. در خاک‌هایی که خیلی اسیدی باشند، حلالیت عناصر غذایی مثل آهن، آلومینیوم و منگنز به‌قدری افزایش می­یابد که برای گیاه ایجاد مسمومیت می‌کند. در مقابل خاک‌های اسیدی، خاک­های با خاصیت قلیایی وجود دارد. pH قلیایی خاک باعث می­شود که حلالیت عناصر غذایی ضروری برای گیاه کاهش پیداکرده و کمبود عناصر غذایی در گیاه مشاهده شود.

نویسنده:مدیر فنی نشریه شکوفه
نظرات بینندگان
نام:
ایمیل:
* نظر: