خیابانها مملو از جمعیت است و شهروندان با ماسک بر چهره خود به اتفاق خانواده یا دوستان خود سرگرم خرید هستند؛ این صحنهای از شهر ووهان در ابتدای سال 2021 است که خبرنگار بلومبرگ آمریکا را هنگام بازدید از این شهر شگفتزده کرده است؛ برای او چنین چیزی غیرقابل تصور است چرا که دقیقاً یک سال پیش در همین شهر به مدت 76 روز هیچ عابری پا به خیابانها نگذاشت.
عکس چپ: خیابان «چو هه هان» ووهان، 26 ژانویه سال 2020؛
عکس راست: شهروندان در حال جشن گرفتن سال نو میلادی در خیابان «هان جیانگ»، 31 دسامبر سال 2020
یک شهروند ووهانی به خبرنگار بلومبرگ میگوید: «نگران نیستم؛ فکر میکنم در حال حاضر ووهان امنترین شهر است.»
تنها طی چند ماه همهگیری کرونا در چین با موفقیت مهار شد و مردم به زندگی عادی بازگشتند اما چین چگونه به این موفغقیت رسید؟ «آنا»، شهروند روسیه پس از بررسیهای دقیق پاسخ این پرسش را یافته است.
او میگوید: «بگذارید ابتدا این دادهها را بگویم: تعداد کل پزشکان و پرستاران استان هوبی و آنان که برای امدادرسانی از دیگر مناطق چین به این استان آمدند 170 هزار نفر بود؛ تجهیزات حافظتی به ارزش بیش از 1 میلیارد یوان برای استان هو بی تهیه شده بود؛ هزینه درمان یک مبتلای در وضعیت وخیم بیش از صد هزار یوان بود در حالیکه در آن زمان در کل کشور بیش از ده هزار نفر مبتلای در وضعیت وخیم بودند؛ بیمارستان های مخصوص پذیرش بیماران کرونا از جمله بیمارستان های «هوا شن شان» و «لی شن شان» و بیمارستان های موقت احداث شد، شهرها قرنطینه شدند و خیابان ها بسته شد و همه هزینههای ناشی از آن معادل یک جنگ در مقیاس متوسط بود و این هزینه تا دهه دوم ماه مارس به 116 میلیارد و 900 میلیون یوان رسید که بیشترین هزینه یک کشور برای مهار کرونا در جهان بوده است. با آغاز همهگیری جهانی کرونا، کشورهای دیگر بیشتر روی اقتصاد در شرایط کرونا متمرکز شدند اما تنها چین بدون در نظر گرفتن مسائل مالی، تمام تمرکز خود را صرف نجات جان انسانها کرد.»
«آنا» در واقع، از دید یک شهروند خارجی، احساس واقعی خود در مورد نظریه «اولویت دادن به جان مردم» چین در مقابله با کرونا را ابراز میکند. با مرور روند یک ساله مقابله چین با کرونا می توان به 10 مارس سال گذشته به عنوان یک مقطع حساس توجه کرد که در آن روز، با آنکه کل شهر ووهان در قرنطینه بود، شی جین پینگ رئیس جمهور چین برای ملاقات با شهروندان و بررسی تدابیر مهار کرونا و تضمین زندگی مردم به ووهان آمد.
عکس: حضور شین جین پینگ رهبر چین در یکی از مجتمع های مسکونی ووهان
شی جین پینگ به مقامات محلی گفت: با وجود آغاز همه گیریباید همچنان به تامین معیشت مردم توجه شود.» او یادآور شد: «مردم ووهان دوست دارند خوراک ماهی بخورند و اگر شرایط لازم فراهم شود باید عرضه ماهی در شهر تضمین شود.» چند روز بعد از این سخن، محمولههای ماهی از دیگر مناطق کشور به ووهان منتقل شد و ووهانی دوباره توانستند غذای محبوب خود روی سفرههای خود ببینند.
دوستان خارجی نسبت به دلایل مهار کرونا در چین دیدگاههای متامیز دارند. فیلیپ کلاین پزشک فرانسوی در زمان شیوع کرونا در ووهان به سر میبرد و از نزدیک شاهد کل روند مبارزه با همهگیری در این شهر بود. وی میگوید: «دولت چین تلاشهای شگفت انگیزی برای کنترل و شکست همهگیری انجام داد که مردم نیز در آن سهم بزرگی داشتند.»
عکس: فیلیپ کلاین مشغول به کار در ووهان، فوریه 2020
رابرت لارنس کوهن، رئیس بنیاد کوهن ایالات متحده معتقد است که توان بسیج و سازماندهی دولت چین که در طول مبارزه با کرونا، در طول تاریخ بهداشت و درمان جهان بیسابقه است و مشاهده این توان در دیگر کشورها بسیار سخت خواهد بود. او معتقد است رهبری حزب کمونیست یکی از دلایل مهم مهار کرونا در چین بوده است.