گیتی آنلاین-اکرم سادات حسینی؛ امروز دوم اردیبهشت روز زمین پاک است و فرصتی است تا به محافظان زمین بپردازیم، آیه حمداوی به بانوی پسماند صِفر معروف است و بارها و بارها در قاب تلویزیون آمده اما عمده فعالیت او در فضای مجازی و آموزش مدیریت پسماند است و اصطلاحات تخصصی و خاص پیرامون پسماند و مدیریت آن دارد اما کار جالب او این است که توانسته هم افزایی کند و مسئولیت زیستی بسیاری از مخاطبانش را در برابر زمین ارتقاء دهد.
او ساده و صریح صحبت میکند و در خلال صحبتهایش سند و مدرک دارد و مستند به آمار جهانی هر بیننده و شنونده و مخاطب مطالب خودش را به تعمق و تأمل دعوت میکند، وقتی با آیه همراه شوید انگار سفری کامل در چرخه تولید و مصرف تا ایجاد پسماند و بازمصرف و تلاش هدفمند و نه چندان غیر ممکن برای نداشتن پسماند را تجربه میکنید! سفری علمی و کاملاً واقعی که دیدگاه شما را نسبت به سبک زندگی و آثار بر جای مانده از شخص شما به عنوان یک مصرف کننده عادی و بدون اختیار تا یک انسان صاحب اختیار که ساکن سیاره زمین است به چالش میکشد، چالشی که میتواند منجر به تغییر در شما شود و یا خیلی راحت با بی توجهی از کنار این حجم از واژه و مفاهیم سراسر هشدار بگذرید و چشم و گوشتان را نسبت به آنها بسته نگه دارید نا روزی که زباله و آشغال و پسماندها شما را در خود فرو ببرند و در واقع همین حالا هم زنگ خطر زنده شده است.
آیه حمداوی ماموریت و هدف زندگی خود را آگاه کردن مردم میداند و در این میان به نقش کلیدی زنان در خانه و خانواده تاکید دارد و معتقد است: «اصولا مدیریت آشپزخانه با زنان است. هم آگاهیهای آنها و هم بحث تربیتی و نظارتیشان روی همسر و فرزند تأثیرگذار است. اتفاقی که با بالا رفتن تحصیلات علمی باید میافتاد، نیفتاده، ولی شاید بشود با فرهنگسازی کاری کرد. اگر زن خانهدار که مدیریت پسماند بلد است، بتواند تولید زباله را کاهش دهد و این فرهنگ را هم به همسرش که مدیر فعالی است، انتقال بدهد.»
****
۷۹ هزار نفر دنبال کننده صفحه شخصی خانم حمداوی هستند و فعالیتهای او در صفحه مجازیاش هر روز مورد توجه بسیاری از مخاطبان دنبال کننده و اتفاقی است که به سبک زندگی پایدار و سالم علاقه دارند، در واقع او به سبک زندگی گذشته هم استناد میکند همان ایامی که زندگی بشر صنعتی نشده بود و کمتر وسایل دور ریخته میشد!
******
شاید به جرأت بتوان گفت رسیدن به پسماند صِفر راه ساده و همزمان دشواری دارد که جز با آموزش و فرهنگ سازی و تکرار و تمرین ممکن نباشد، اما بیتردید نیازمند یک ائتلاف بزرگ مردمی است و به تصور ایران بانو سادهترین آن حذف کیسه پلاستیکی به عنوان گام نخست است، بانوی پسماند صِفر در مورد راهکار خود در حذف پلاستیک و بستههای پسماند ساز در خریدهای روزانه اینطور تعریف میکند: موقع خرید با خودم ظرفی به فروشگاه میبرم و به جای کیسه، خریدهایم را در ظرفهای خودش میگذارم. برای خرید میوه، سبزی، شیرینی و... هم با خودم ظرف میبرم. سبک من تازهخوری است. فریزرم را پر نمیکنم. یکی از نشانههای سبکگرا بودن، وضعیت پر و خالی بودن فریزر است. برای فریز کردن ظرفهای مخصوص فریزری دارم.
****
او بر این باور است که باید با بررسی زبالهها و به اصطلاح آشغال و پسماند متوجه شویم که چه دور ریزهای بیشتری تولید کردیم و به فکر راهکار و مانع برای تولید آنها باشیم، در واقع خانم حمداوی اطلاعات دقیقی راجع به جنس و مواد و ارزش و یا میزان ضرر هر یک از پسماندها ارائه میدهد، اطلاعاتی که شاید به دست آوردن تک تک آنها مستلزم تحقیق و بررسی و استفاده از چندین و چند دانش و علم روز دنیاست که ارائه همین اطلاعات توسط این بانو در همین اندازه جلب توجه میکند و بسیار ارزشمند است.
******
برای رسیدن به پسماند صِفر باید به درستی وسایل مورد استفاده، دور ریزها، پسماند، لوازم و اشیاء قابل بازیافت و میزان ارزش اقتصادی آنها را بشناسید، توضیحاتی که خانم حمداوی دارد حکایت از یک تحلیل و بررسی جامع است، او میگوید: کاغذ باید از زبالههای دیگر جدا و نباید خیس و چرب شود. مچاله و ریزریز هم نشود که دوباره بشود مصرف کرد، ولی فلزات و پلاستیکها را باید کمحجم کرد که حملشان راحت شود. بستههای چیپس و پفک و نظایر این مواد بازیافت نمیشود. من برای بچهام بستنی دستگاهی میخرم. پسرم اجازه دارد ماهی ۶۰ گرم پسماند داشته باشد. ۶۰ درصد زبالههای تولیدی، تر و با حجم بالا هستند و باید در زمان حداقل ۲۴ ساعت خشک شوند. حالا راهکار و روشهای هست که بتوان اینها را به کمپوست یا خوراک دام تبدیل کرد که البته شرایط و سبک و فرمولهای درست خود را دارد که نیازمند آموزش و کسب تجربه و مهارت است.
این پسماندهای تَرِ خشک شده، خشکساله نام دارد و در چهار شهر یزد، مشهد و اصفهان برای تغذیه دام جمع آوری میشوند. قرار است این جمع آوری در تهران هم اتفاق بیافتد.
خانم حمداوی برای تمام سوالهای بازیافت پسماند و مدیریت آن پاسخ دارد، میگوید: زندگی سبز فرصتی برای حرکت در مسیر کاهش پسماند است و بسیار مهم است که پسماندها از هم تفکیک شود و بسیار مهم است که تمیز باشند و فشرده سازی و جداسازی شده تحویل غرفهها و مراکز بازیافت شوند. نکته مهم در رابطه با شستشوی ظروف پسماند مثلا یک بطری شیشهای وجود دارد، مصرف آب است که میتوان با استفاده از آب خاکستری که ناشی از شستن میوه و سبزی و یا سایر ظروف است اتفاق افتد. نیاز نیست شستشوی بسیاری انجام دهیم و اگر این کار را انجام ندهیم در موقع بازیافت و شستشو آب و شوینده بیشتری نیاز دارند. بنابرین لازم است با آب خاکستری ظروف را آب بزنیم و بعد کاملاً خُشک و خاکی آنها را داخل ظروف بازیافت بگذاریم. حالا نوبت تفکیک شیشه از فلز و کاغذ و مقوا از هم است همینطور یک شیشه عطر که لازم است بخشهای پلاستیکی آن جدا شود.
بسیار مهم است که هرگز شیشه را داخل ظرف پسماند تَر قرار ندهیم زیرا کیفیت خشکساله، کمپوست را کاهش داده و امکان بازیافت شیشه را از بین میبَرَد و خطرات جدی هم ایجاد میکند، ضمن آنکه هر شکستنی را داخل ظرف شیشه نگذاریم!
اما کاغذ! باید صاف و مرتب در داخل سطل بازیافت قرار داد و آن را مچاله نکنید و اگر میزان آن زیاد است ترجیحاً با یک وسیله بسته بندی شود تا مانع پراکنده شدن آن شود. اگر کاغذ مچاله شود یعنی حجم بیشتری را اشغال میکند و تردد ماشین حمل هم بیشتر خواهد شد. به همین نسبت مصرف سوخت بیشتر و آلودگی بیش تر برای هوا اتفاق میافتد.
کاغذهای حرارتی فاکتورها را نباید داخل سطل بازیافت کاغذ بیندازیم چرا که اینها کاغذ نیستند و ظاهرشان شبیه کاغذ است. جز پسماند غیر قابل بازیافت است. همچنین لیوان کاغذی که به دلیل پلاستیک داخل آن غیر قابل بازیافت است و باید در سطل غیر قابل بازیافت قرار گیرد.
اگر به صفحه اینستاگرام خانم حمداوی مراجعه کنید انواع مطالب و ویدیوها را در مورد آموزش پسماند صِفر میآموزید.
او به شما یاد میدهد چطور خشکساله و کمپوست درست کنید و حتی از آنها کسب درآمد کنید.
کارش آموزش به عموم شهروندان به ویژه بانوان در مدیریت پسماند است و حد عالی و متعالی را راهنمایی میکند و شعارش پسماند صِفر است، فوت و فن آن را هم یاد میدهد و اسمش آیه حمداوی است.
اکرم سادات حسینی؛ امروز دوم اردیبهشت روز زمین پاک است و فرصتی است تا به محافظان زمین بپردازیم، آیه حمداوی به بانوی پسماند صِفر معروف است و بارها و بارها در قاب تلویزیون آمده اما عمده فعالیت او در فضای مجازی و آموزش مدیریت پسماند است و اصطلاحات تخصصی و خاص پیرامون پسماند و مدیریت آن دارد اما کار جالب او این است که توانسته هم افزایی کند و مسئولیت زیستی بسیاری از مخاطبانش را در برابر زمین ارتقاء دهد.
او ساده و صریح صحبت میکند و در خلال صحبتهایش سند و مدرک دارد و مستند به آمار جهانی هر بیننده و شنونده و مخاطب مطالب خودش را به تعمق و تأمل دعوت میکند، وقتی با آیه همراه شوید انگار سفری کامل در چرخه تولید و مصرف تا ایجاد پسماند و بازمصرف و تلاش هدفمند و نه چندان غیر ممکن برای نداشتن پسماند را تجربه میکنید! سفری علمی و کاملاً واقعی که دیدگاه شما را نسبت به سبک زندگی و آثار بر جای مانده از شخص شما به عنوان یک مصرف کننده عادی و بدون اختیار تا یک انسان صاحب اختیار که ساکن سیاره زمین است به چالش میکشد، چالشی که میتواند منجر به تغییر در شما شود و یا خیلی راحت با بی توجهی از کنار این حجم از واژه و مفاهیم سراسر هشدار بگذرید و چشم و گوشتان را نسبت به آنها بسته نگه دارید نا روزی که زباله و آشغال و پسماندها شما را در خود فرو ببرند و در واقع همین حالا هم زنگ خطر زنده شده است.
آیه حمداوی ماموریت و هدف زندگی خود را آگاه کردن مردم میداند و در این میان به نقش کلیدی زنان در خانه و خانواده تاکید دارد و معتقد است: «اصولا مدیریت آشپزخانه با زنان است. هم آگاهیهای آنها و هم بحث تربیتی و نظارتیشان روی همسر و فرزند تأثیرگذار است. اتفاقی که با بالا رفتن تحصیلات علمی باید میافتاد، نیفتاده، ولی شاید بشود با فرهنگسازی کاری کرد. اگر زن خانهدار که مدیریت پسماند بلد است، بتواند تولید زباله را کاهش دهد و این فرهنگ را هم به همسرش که مدیر فعالی است، انتقال بدهد.»
****
۷۹ هزار نفر دنبال کننده صفحه شخصی خانم حمداوی هستند و فعالیتهای او در صفحه مجازیاش هر روز مورد توجه بسیاری از مخاطبان دنبال کننده و اتفاقی است که به سبک زندگی پایدار و سالم علاقه دارند، در واقع او به سبک زندگی گذشته هم استناد میکند همان ایامی که زندگی بشر صنعتی نشده بود و کمتر وسایل دور ریخته میشد!
******
شاید به جرأت بتوان گفت رسیدن به پسماند صِفر راه ساده و همزمان دشواری دارد که جز با آموزش و فرهنگ سازی و تکرار و تمرین ممکن نباشد، اما بیتردید نیازمند یک ائتلاف بزرگ مردمی است و به تصور ایران بانو سادهترین آن حذف کیسه پلاستیکی به عنوان گام نخست است، بانوی پسماند صِفر در مورد راهکار خود در حذف پلاستیک و بستههای پسماند ساز در خریدهای روزانه اینطور تعریف میکند: موقع خرید با خودم ظرفی به فروشگاه میبرم و به جای کیسه، خریدهایم را در ظرفهای خودش میگذارم. برای خرید میوه، سبزی، شیرینی و... هم با خودم ظرف میبرم. سبک من تازهخوری است. فریزرم را پر نمیکنم. یکی از نشانههای سبکگرا بودن، وضعیت پر و خالی بودن فریزر است. برای فریز کردن ظرفهای مخصوص فریزری دارم.
****
او بر این باور است که باید با بررسی زبالهها و به اصطلاح آشغال و پسماند متوجه شویم که چه دور ریزهای بیشتری تولید کردیم و به فکر راهکار و مانع برای تولید آنها باشیم، در واقع خانم حمداوی اطلاعات دقیقی راجع به جنس و مواد و ارزش و یا میزان ضرر هر یک از پسماندها ارائه میدهد، اطلاعاتی که شاید به دست آوردن تک تک آنها مستلزم تحقیق و بررسی و استفاده از چندین و چند دانش و علم روز دنیاست که ارائه همین اطلاعات توسط این بانو در همین اندازه جلب توجه میکند و بسیار ارزشمند است.
******
برای رسیدن به پسماند صِفر باید به درستی وسایل مورد استفاده، دور ریزها، پسماند، لوازم و اشیاء قابل بازیافت و میزان ارزش اقتصادی آنها را بشناسید، توضیحاتی که خانم حمداوی دارد حکایت از یک تحلیل و بررسی جامع است، او میگوید: کاغذ باید از زبالههای دیگر جدا و نباید خیس و چرب شود. مچاله و ریزریز هم نشود که دوباره بشود مصرف کرد، ولی فلزات و پلاستیکها را باید کمحجم کرد که حملشان راحت شود. بستههای چیپس و پفک و نظایر این مواد بازیافت نمیشود. من برای بچهام بستنی دستگاهی میخرم. پسرم اجازه دارد ماهی ۶۰ گرم پسماند داشته باشد. ۶۰ درصد زبالههای تولیدی، تر و با حجم بالا هستند و باید در زمان حداقل ۲۴ ساعت خشک شوند. حالا راهکار و روشهای هست که بتوان اینها را به کمپوست یا خوراک دام تبدیل کرد که البته شرایط و سبک و فرمولهای درست خود را دارد که نیازمند آموزش و کسب تجربه و مهارت است.
این پسماندهای تَرِ خشک شده، خشکساله نام دارد و در چهار شهر یزد، مشهد و اصفهان برای تغذیه دام جمع آوری میشوند. قرار است این جمع آوری در تهران هم اتفاق بیافتد.
خانم حمداوی برای تمام سوالهای بازیافت پسماند و مدیریت آن پاسخ دارد، میگوید: زندگی سبز فرصتی برای حرکت در مسیر کاهش پسماند است و بسیار مهم است که پسماندها از هم تفکیک شود و بسیار مهم است که تمیز باشند و فشرده سازی و جداسازی شده تحویل غرفهها و مراکز بازیافت شوند. نکته مهم در رابطه با شستشوی ظروف پسماند مثلا یک بطری شیشهای وجود دارد، مصرف آب است که میتوان با استفاده از آب خاکستری که ناشی از شستن میوه و سبزی و یا سایر ظروف است اتفاق افتد. نیاز نیست شستشوی بسیاری انجام دهیم و اگر این کار را انجام ندهیم در موقع بازیافت و شستشو آب و شوینده بیشتری نیاز دارند. بنابرین لازم است با آب خاکستری ظروف را آب بزنیم و بعد کاملاً خُشک و خاکی آنها را داخل ظروف بازیافت بگذاریم. حالا نوبت تفکیک شیشه از فلز و کاغذ و مقوا از هم است همینطور یک شیشه عطر که لازم است بخشهای پلاستیکی آن جدا شود.
بسیار مهم است که هرگز شیشه را داخل ظرف پسماند تَر قرار ندهیم زیرا کیفیت خشکساله، کمپوست را کاهش داده و امکان بازیافت شیشه را از بین میبَرَد و خطرات جدی هم ایجاد میکند، ضمن آنکه هر شکستنی را داخل ظرف شیشه نگذاریم!
اما کاغذ! باید صاف و مرتب در داخل سطل بازیافت قرار داد و آن را مچاله نکنید و اگر میزان آن زیاد است ترجیحاً با یک وسیله بسته بندی شود تا مانع پراکنده شدن آن شود. اگر کاغذ مچاله شود یعنی حجم بیشتری را اشغال میکند و تردد ماشین حمل هم بیشتر خواهد شد. به همین نسبت مصرف سوخت بیشتر و آلودگی بیش تر برای هوا اتفاق میافتد.
کاغذهای حرارتی فاکتورها را نباید داخل سطل بازیافت کاغذ بیندازیم چرا که اینها کاغذ نیستند و ظاهرشان شبیه کاغذ است. جز پسماند غیر قابل بازیافت است. همچنین لیوان کاغذی که به دلیل پلاستیک داخل آن غیر قابل بازیافت است و باید در سطل غیر قابل بازیافت قرار گیرد.
اگر به صفحه اینستاگرام خانم حمداوی مراجعه کنید انواع مطالب و ویدیوها را در مورد آموزش پسماند صِفر میآموزید.
او به شما یاد میدهد چطور خشکساله و کمپوست درست کنید و حتی از آنها کسب درآمد کنید.
انتهای پیام/