• امروز : چهارشنبه - ۱۷ بهمن - ۱۴۰۳
  • برابر با : Wednesday - 5 February - 2025
0

رقابتی شدنِ بخش به‌علاوه فجر

  • کد خبر : 79309
  • ۱۵ دی ۱۴۰۳ - ۱۲:۲۹
رقابتی شدنِ بخش به‌علاوه فجر
نشست رسانه‌ای چهل و سومین جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر با حضور اتابک نادری سرپرست اداره کل هنرهای نمایشی، خیرالله تقیانی پور دبیر جشنواره تئاتر فجر، صبح شنبه ۱۵ دی ۱۴۰۳ تالار وحدت برگزار شد.

به گزارش پایگاه خبری گیتی آنلاین، نشست رسانه‌ای چهل و سومین جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر با حضور اتابک نادری سرپرست اداره کل هنرهای نمایشی، خیرالله تقیانی پور دبیر جشنواره، سعید نجفیان دبیر اجرایی جشنواره، مدیران بخش‌های مختلف جشنواره و خبرنگاران و اهالی رسانه، صبح شنبه ۱۵ دی ۱۴۰۳ تالار وحدت برگزار شد.
در ابتدای این نشست اتابک نادری سرپرست اداره کل هنرهای نمایشی بیان کرد: اهالی رسانه همیشه در کنار تئاتر هستند و همیشه با نگاه خود، مکمل راه تئاتر و هنرمندان و مدیریت این عرصه بوده‌اند.
وی ادامه داد: تازه به جمع عزیزان پیوستم و در شرایطی آمدم که با شعار همدلی و رفاه، جشنواره چهل و سوم را با شکوه بیشتر برگزار کنیم.
نادری گفت: معتقدم کار اصلی را هنرمندان انجام می‌دهند و ستاد باید میزبان خوبی باشد. تلاش می‌کنیم این برگزاری خوب و شکیل با توجه با محدودیت‌ها در حداکثر قرار گیرد، با نظم خاص خانواده تئاتر را در جشنواره ببینیم و رسالت اصلی خود را به سرانجام برسانیم.
همچنین خیرالله تقیانی پور، دبیر جشنواره نیز گفت: افتخار داشتم در جایگاه کارگردانی در تئاتر و سینما در خدمت شما باشم. امیدوارم کمک حال تئاتر و رسانه تئاتر باشید که اگر نباشید ما کامل نیستیم.
سپس سعید نجفیان، دبیر اجرایی چهل و سومین جشنواره تئاتر فجر نیز اظهار کرد: ما اوایل تیرماه برای همکاری با جشنواره دعوت شدیم؛ صحبت‌های اولیه درباره فراخوان انجام شد و هفتم مرداد ماه فراخوان را منتشر کردیم.
وی ادامه داد: بخش مسابقه صحنه‌ای متشکل از چند عنوان می‌شد که مرور نمایش‌های اجرا شده از آذر ۱۴۰۲ تا آذر ۱۴۰۳ را داشتیم. ۹۸ اثر در بخش مرور بارگذاری شد که در بخش دوم هم بیش از ۱۰۰ اثر. در کل ۲۸۱ اثر متقاضی بودند که توسط ۵ نفر بررسی شد و از این میان ۱۵ اثر به مرحله نهایی راه پیدا کرد.
وی ادامه داد: در بخش برگزیدگان جشنواره استانی نیز ۳۴ جشنواره برگزار کردند که قرار بود تا آخر آبان تمام شود. به‌خاطر جشنواره‌های ملی زمان برخی جشنواره‌ها تغییر کرد و تا آخر آذر برگزار شد. در این بخش ۸۰ اثر معرفی شدند که در نهایت ۱۴ اثر از استان‌ها می‌توانستند در این بخش از جشنواره شرکت کنند. از تمامی ظرفیت استفاده کردیم.
نجفیان گفت: برگزیده‌های جشنواره‌های ملی را داشتیم به این شکل که این جشنواره‌ها نمایندگانی معرفی کرده بودند که از آنها معدودکارهایی برای بخش رقابتی انتخاب شدند. بخش غزه را داشتیم که ۶ اثر صحنه‌ای در این بحش معرفی می‌شود. همچنین در بخش صحنه‌ای ۳۶ اثر را در بخش مسابقه خواهیم داشت.
وی اضافه کرد. ویژگی امسال جشنواره این بود که دوستان بزرگواری مهمان ما بودند مانند آقایان صادقی، نعیمی، دژاکام، برهانی‌مرند که قرار شد کارگاه‌هایی را برگزار کنند. از جشنواره تئاتر کویر، سودای عشق، مقاومت و توانبخشان نیز در بخش صحنه‌ای خواهیم داشت.
در ادامه این نشست رسانه‌ای ایوب آقاخانی دبیر بخش نمایشنامه‌نویسی چهل و سومین جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر اظهار کرد: با توجه به اینکه در ادوار مختلف دبیر یا مدیر این بخش بودم سعی کردم در حد بضاعت، به نفع سلامت قضاوت نهایی و رسیدن به نتیجه بهتر تجربیاتم را به کار بگیرم.
وی یادآور شد: اوایل مرداد فراخوان منتشر شد و با کمال سربلندی تا پایان مهلت فراخوان تا اول آبان، ۳۵۰ نمایشنامه از استان‌های مختلف کشور به دست ما رسید و این فراخوان تمدید نشد.
دبیر بخش نمایشنامه‌نویسی جشنواره فجر تاکید کرد: هیات مشورتی و قضاوت داوران ما متشکل از شهرام کرمی، مهرداد کوروش‌نیا و مهرداد رایانی مخصوص در دو مرحله آثار را بررسی کردند و ۴۰ اثر برتر مشترک را انتخاب و سپس به مرحله نهایی رسیدیم.
آقاخانی توضیح داد: قضاوت درباره نمایشنامه بسیار سریع‌تر انجام شد و به تناوب آثار رسیده به دبیرخانه در اختیار داوران قرار می‌گرفت. به خاطر عدم چاپ نمایشنامه‌ها بر اساس روندی که در سالیان اخیر بوده و با واهمه تکرار این ماجرا، خیلی زودتر جلسات داوری را برگزار کردیم تا فرآیند زمان‌بر اخذ مجوز، چاپ نمایشنامه‌ها و شکستن این طلسم ۲ ساله را تجربه کنیم.
وی گفت: ۱۲ اثر به عنوان نامزدهای نهایی معرفی شد که بخش‌های خاص جشنواره مثل مقاومت، غزه، نگارش نمایشنامه براساس زندگی و فعالیت‌های قهرمان ملی را در این نامزدها نیاوردیم زیرا معیار سنجش آنها متفاوت بود.
دبیر بخش نمایشنامه نویسی گفت: غیر این ۱۲ نامزد، برگزیدگان این بخش‌ها را در نمایشنامه‌نویسی تئاتر فجر خواهیم داشت که در حد اعلام برندگان رخ می‌دهد و در ترکیب نامزدها نیست.
آقاخانی گفت: امیدوارم بخش‌هایی از ضعف‌های کلان کشور که بزرگان آنرا منتسب به حوزه نمایشنامه می‌دانند و با دقت در جهان از منظر زیباشناسی متن می‌افتد، رخ دهد. ۳۵۰ اثر در بازه ۳ ماهه عدد چشمگیری است و این نشان از علاقه در سطح کشور دارد که مدیریت می‌خواهد. از مدیران تصمیم‌گیر دعوت می‌کنم درباره این میزان علاقه‌مندی و مدیریت آن پیگیر باشند تا در یک زمان منطقی بتوانیم بنیه کشور را در این بخش تقویت کنیم.
وی افزود: این داشته در سطح جهان از نوادر است. امیدوارم اتابک نادری در فرصتی منطقی به این صحبت بیشتر فکر کند، به نمایشنامه‌نویسی استانها توجه بیشتری داشته باشیم و قابل اعتناترین سطح نمایش‌نامه‌نویسی را در حوزه کشورهای هم‌جوار کسب کنیم.
مژگان وکیلی مدیر بخش بین‌ااملل جشنواره نیز در این نشست گفت: ضمن خیر مقدم به اهالی رسانه، گزارشی کوتاه درباره بخش بین‌الملل چهل و سومین جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر ارایه می‌کنم. باید بگویم از زمان انتشار فراخوان این جشنواره، ۲۳۱ اثر از کشورهای گوناگون متقاضی حضور در این رویداد هنری شدند.
وی ادامه داد: بنا به صلاحدید برگزارکنندگان جشنواره، بخش بین‌الملل به صورت غیر رقابتی است و نکته قابل توجه این است که هنرمندانی از ۴۵ کشور مانند روسیه، نروژ، سوئد، کانادا، کشورهای آفریقایی و… در این فراخوان شرکت کردند.
مدیر بخش بین‌الملل جشنواره تئاتر فجر ادامه داد: تعداد ۲۰ اثر از میان آثار ارسالی برای بازبینی نهایی و حضور در جشنواره انتخاب شدند که در نهایت از میان آن‌ها ۶ اثر برای اجرای صحنه‌ای و ۱ اثر به صورت اجرای آنلاین انتخاب شدند. همچنین در بخش برگزاری ورکشاپ‌هایی با حضور اساتید بین‌الملل باید بگویم ۱۵ استاد برای برگزاری ورکشاپ در چهل و سومین جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر را از کشورهایی مانند کانادا، فرانسه، افریقا، تونس، هند و… درخواست‌های خود را ثبت کردند درنهایت با بررسی کیفیت موضوعات اعلام شده، یک ورکشاپ با عنوان «کاوش در تئاتر معاصر» و با حضور استادی از کشور هند به مدت سه روز در زمان جشنواره برگزار می‌شود.
سپس مهدی آشنا مدیر بخش‌های عکس و پوستر چهل و سومین جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر بیان کرد: این دو بخش ۲ سال است که برگزار نشده و در فراخوان این بخش سه ساله برگزار می‌شود. هیئت داوران بخش پوستر متشکل از ابراهیم حقیقی، جواد آتشباری و بهراد جوانخت بود. شکوفه هاشمیان، سارا ساسانی و سیامک زمردی مطلق نیز داوری بخش عکس را برعهده داشتند.
وی ادامه داد: ۱۰۰۰ اثر به دبیرخانه در بخش عکس رسید و با توجه به بضاعت دبیرخانه در نهایت ۸۹ اثر به بخش نهایی راه یافت. ۱۲۰ پوستر هم به دبیرخانه رسید که ۴۹ اثر به بخش رقابتی رسید.
این دوره برای ما ویژه و استقبال عکاسان خیلی خوب بود. کتاب این دو بخش چاپ خواهد شد و نمایشگاه نیز برگزار می‌شود.
آشنا اضافه کرد: گستردگی استانی در پذیرش آثار خیلی مهم بود و از جاهایی اثر دریافت کردیم که نام آنها به گوش من نخورده بود. تمرکز زدایی از اهداف ما بود که محقق شد. احتمالا نمایشگاهی در یک کشور آمریکای جنوبی خواهیم داشت و به همان نسبت با عکاسان و گرافیست‌های آن کشور ارتباط می‌گیریم. اگر بتوان نمایشگاه پوستر و عکس را گردشی برگزار کرد اتفاق خوبی است. امیدوارم تئاتر روزهای بهتری را تجربه کند.
در ادامه این نشست رسانه‌ای داود نامور مدیر بخش به‌علاوه فجر اظهار کرد: سال ۹۶ این بخش به گونه‌ای در فهرست جشنواره بود، سال‌های ۹۷ و ۹۸ نیز برگزار شد اما بعد از ۵ سال این بخش موفق نبود. با پیشنهاد به آقایان تقیانی‌پور و نجفیان، مقرر شد این بخش رقابتی شود که این باعث انگیزه سالن‌های خصوصی می‌شود.
وی ادامه داد: اجراها را در اختیار مدیران تماشاخانه خصوصی گذاشتیم و هر مدیر یک تا ۳ نمایش برتر را معرفی کردند. بیش از ۱۰ تماشاخانه خصوصی در این بخش مشارکت دارند. حتی اجراهای خصوصی که مایل نبودند در این بخش شرکت کنند دعوت شدند و در سالن دیگری میزبانی کردیم. ۲۲ گروه متقاضی هستند، جدول اجرا و داوران به زودی اعلام می‌شود و در مجموع ۳ نمایش برتر انتخاب خواهند شد.
نامور افزود: در این بخش انتخاب جزیی مثل انتخاب بازیگر و… نداریم و سه اثر برتر را معرفی می‌کنیم. مقرر شده یک تماشاخانه خصوصی برتر هم داشته باشیم و امیدوارم کمک هزینه‌‌ای به سالن‌ها و گروه‌ها داشته باشیم.
همچنین مهدی دوایی مدیر هنری چهل و سومین جشنواره بین‌‌المللی تئاتر فجر عنوان کرد: حساسیت‌هایی درباره طراحی پوستر فستیوال‌ها وجود دارد و این شرایط متفاوت از طراحی یک پوستر یا یک ایونت است. خوشحالم برای چهارمین سال است که در خدمت عزیزان هستم و در روزهای آینده پوستر جشنواره را رونمایی می‌کنیم. تلاش ما این است زیبایی‌شناسی ذیل بقیه موارد قرار نگیرد و تصویر با کیفیتی را ارائه‌ کنیم.
داریوش نصیری مدیر بخش مسابقه تئاتر خیابانی عنوان کرد: طبق اعلام رسمی فراخوان چهل و سومین جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر در بخش نمایش‌های بیرونی و خیابانی، ۱۶۷ اثر از ۶۶ شهر ایران متقاضی حضور در این دوره از جشنواره بودند که از میان آن‌ها ۳۳ اثر با کارگردان خانم و کارگردانی ۱۰۴ اثر بر عهده آقایان بوده است. در نهایت باید بگویم از میان آثار ارسالی، در این دوره از جشنواره میزبان ۳۰ اثر از ۲۱ شهر در بخش نمایش‌های بیرونی و خیابانی هستیم که تهران با ۵ اثر انتخاب، خوزستان ۴ اثر و هرمزگان و اصفهان هرکدام با ۳ اثر شهرهایی هستند که بیشترین تعداد آثار را در این بخش جشنواره دارند.
او افزود: تنوع و گستردگی بسیاری در میان آثار انتخابی این دوره جشنواره وجود دارد و باید بگویم نکته قابل توجه نیز حضور کارگردان‌های خانم در یک سوم آثار انتخابی است. همچنین موضوعاتی که در بخش بیرونی و خیابانی جشنواره اجرا خواهند شد، موضوعاتی مانند نمایش‌های ایرانی، سردار سلیمانی، غزه و فلسطین، محیط زیست، شهدای غواص، ستایش زندگی، فضای مجازی و… هستند که در کنار آثار تراژیک، آثار کمدی نیز در کنار تمامی این آثار حضور دارند که مکان‌های اجرایی نیز به زودی اعلام می‌شود.

لینک کوتاه : https://gitionline.ir/?p=79309

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.