گیتی آنلاین_ دکتر حسین فرشیدی در همایش روز جهانی ایمنی غذا که امروز (یکشنبه، ۲۰ خرداد) در سالن همایشهای صدا و سیما برگزار شد، اظهار کرد: در تدوین سند امنیت غذایی، دبیرخانه شورای عالی سلامت و امنیت غذایی، کارشناسان و دیگر ذی نقشان، تلاش های بسیاری داشته و پیشنهادت و نظرات خود را ارائه کرده اند.
دکتر فرشیدی گفت: هنگامی که سخن از امنیت غذایی به میان میآید باید بدانیم تمام مولفهها بر سلامت یک ماده غذایی اثر میگذارند. همچنین مؤلفههای بسیاری میتواند بر میزان دسترسی به غذای سالم اثرگذار باشد.
معاون بهداشت وزارت بهداشت با بیان اینکه حوزه امنیت غذایی بسیار گسترده است، افزود: امنیت غذایی از آغاز زنجیره تولید تا رسیدن به دست مصرفکننده نهایی را در بر میگیرد. به همین دلیل اقدامات سازمان غذا و دارو در زمینه نظارت بر مواد غذایی میتواند سبب آرامش خاطر مصرفکنندگان شود.
به گفته دکتر فرشیدی، صنعت مواد غذایی یک صنعت بسیار بزرگ است و با توجه به این شرایط، حصول اطمینان از دسترسی مردم به مواد غذایی سالم ضروری است.
معاون بهداشت با بیان اینکه میان بیماریهای غیر واگیر و تغذیه سالم ارتباط مستقیمی وجود دارد، خاطرنشان کرد: بسیاری از بیماریهای غیر واگیر مانند سرطانها، بیماریهای قلبی و عروقی، دیابت و فشار خون با تغذیه ارتباط مستقیم دارند. بررسیها بیانگر این است که بیش از ۸۰ درصد مرگ و میر انسانها به دلیل ابتلا به بیماریهای مزمن است.
وی با بیان اینکه صنایع غذایی میتوانند در فرهنگ تغذیه مردم اثرگذار باشند، افزود: متاسفانه مصرف نوشیدنیها که حاوی شکر بسیار زیادی هستند، در کشور افزایش یافته است. بنابراین میتوان گفت مصرف زیاد قند و کمتحرکی از مشکلات نظام سلامت کشور به حساب میآید.
معاون بهداشت وزارت بهداشت افزود: میزان مصرف قند طی روز برای زنان ۱۰۰ کالری و برای مردان ۱۵۰ کالری است و کودکان کمتر از دو سال نباید از مواد قندی استفاده کنند.
دکتر فرشیدی گفت: اگرچه رعایت مصرف میزان قند روزانه بسیار اهمیت دارد، اما ایران از نظر مصرف قند در منطقه مدیترانه شرقی در صدر کشورهای منطقه قرار دارد. سرانه مصرف قند در کشورهای مدیترانه شرقی سازمان بهداشت جهانی حدود ۵ تا ۱۵ درصد است و براساس دستورالعمل سازمان جهانی بهداشت افراد باید کمتر از ۱۰ درصد قند مصرف کنند.
معاون بهداشت وزارت بهداشت با اشاره به سرانه بالای مصرف نوشابه در کشور نیز گفت: مطالعه مصرف نوشابه در کشور بیانگر این است میزان مصرف نوشابه در سال ۹۶ معادل ۱.۶ لیوان بود که این میزان در سال ۹۹ به دو لیوان رسید.
دکتر فرشیدی با اشاره به تاثیر اسیدهای چرب ترانس بر بیماریهای قلبی و عروقی گفت: متاسفانه کشور ایران در میان ۲۰ کشور پرمصرف اسیدهای چرب ترانس قرار دارد.
وی درباره اقدامات سازمان بهداشت جهانی در زمینه حذف اسیدهای چرب ترانس گفت: موضوع حذف اسیدهای چرب ترانس از سال ۲۰۱۸ آغاز شده است، کنترل مصرف اسیدهای چرب ترانس میتواند از ابتلا ۱۷ هزار و ۵۰۰ نفر به بیماریهای قلبی جلوگیری کند. به عبارت دیگر کنترل مصرف اسیدهای چرب ترانس میتواند از مرگ حدود ۱۷٫۵ میلیون نفر طی بازه زمانی ۱۰ ساله جلوگیری کند.
معاون بهداشت وزارت بهداشت درباره اقدامات انجام شده این وزارتخانه در زمینه اسیدهای چرب گفت: برنامه بهینه سازی پروفایل اسیدهای چرب را آغاز کردهایم و اقداماتی در این زمینه انجام دادهایم.
دکتر فرشیدی از تولیدکنندگان صنایع غذایی خواست که دو ماده سفید خوشمزه یعنی نمک و شکر را در تولید مواد غذایی کمتر به کار گیرند.
معاون بهداشت وزارت بهداشت در ادامه به اقدامات این وزارتخانه در سه سال اخیر اشاره کرد و پیاده سازی نان کامل اجرای برنامه توزیع شیر در مدارس را از جمله اقدامات مهمی عنوان کرد که در دولت شهید رئیسی با جدیت انجام شد.
وی به اقدامات وزارت بهداشت در ۲ ساله اخیر اشاره کرد و اظهار داشت: پیاده سازی نان کامل که امروزه چند هزار نانوایی در کشور این نان را پخت می کنند، همچنین اجرای برنامه توزیع شیر در مدارس که یکی از برنامه های بسیار مهم بود که مدتی این برنامه متوقف شده بود که خوشبختانه در دولت شهید رئیسی با جدیت آغاز شد.