به گزارش خبرنگار پایگاه خبری گیتی آنلاین، معاون بهبود تولیدات گیاهی جهادکشاورزی آذربایجان غربی، در گردهمایی مددکاران ترویجی جنوب استان، با ابراز رضایت از عملکرد و میزان تولیدات بخش کشاورزی استان در سال زراعی گذشته، گفت: سال گذشته به همت والای کشاورزان و کارشناسان جهادکشاورزی، سال خوبی را پشت سر گذاشتیم و استان آذربایجانغربی با تولید بالغ بر ۷ میلیون تن انواع محصولات کشاورزی ۲.۳ درصد از اراضی و ۶ درصد کل تولیدات کشاورزی کشور را به خود اختصاص داد.
علی دیانتی با اشاره اهمیت بخش کشاورزی و فعالیت بیش از ۲۵۰ هزار بهره بردار در بخش کشاورزی استان افزود: اقتصاد، گردش مالی و معیشت مردم استان بصورت مستقیم و غیرمستقیم وابسته به بخش کشاورزی است. حتی فعالیت سایر بخش ها به جز بخشهای خدماتی، وابسته به تولیدات بخش کشاورزی است چرا که مواد اولیه مورد نیاز در سایر حوزه ها از جمله صنعت در بخش کشاورزی تولید می شود.
وی ادامه داد: رسالت اصلی جهاد کشاورزی “تأمین امنیت غذایی” است و پیش زمینه امنیت غذایی «امنیت اکولوژیکی و زیست محیطی» است. آب و خاک جزو منابع اولیه و لاینفک تولید محصولات کشاورزی اند؛ اگر بخواهیم در تولید محصولات کشاورزی به پایداری دست یابیم و در تأمین امنیت غذایی موفق عمل کنیم، می بایست در کنار برآورده نمودن نیازهای غذایی جامعه کنونی، با نگاه حفاظتی به منابع تولید، امانتدار خوبی در صیانت و حفاظت از آب و خاک برای نسل های آینده باشیم و از استفاده بی رویه و تخریب منابع جلوگیری کنیم.
دیانتی یادآور شد: برای تأمین سلامت جامعه و پیشگیری از ابتلای افراد به بیماریها، باید بخشی از اعتبارات حوزه درمان و سلامت جهت تولید محصولات سالم، در اختیار بخش کشاورزی قرار گیرد؛ چرا که تغذیه سالم، عامل اصلی تامین سلامت افراد جامعه است.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان با اشاره به آمار و اطلاعات بخش کشاورزی استان اذعان داشت: آذربایجان غربی دارای بیش یک میلیون و ۵۰ هزار هکتار اراضی قابل کشت می باشد که ۸۴۲ هزار و ۱۲۶ هکتار از این اراضی زیر کشت محصولات کشاورزی است. از اراضی کشاورزی استان ۷۲۰ هزار هکتار زراعی (شامل ۴۱۸ هزار هکتار دیم و ۳۲۰ هکتار آبی) و ۱۲۲ هزار هکتار باغی است و بیش از ۷۰ نوع محصول کشاورزی در استان تولید می شود.
وی با اشاره به ضرورت اصلاح و تغییر الگوی کشت منطقه عنوان کرد: در راستای نیل به اهداف وزارت جهادکشاورزی در توسعه کشاورزی پایدار، “الگوی کشت” به عنوان قانون، مصوب شده است و جهادکشاورزی و بهره برداران بخش کشاورزی مجریان این قانون اند. از آنجا که مالکیت اراضی کشاورزی خصوصی و کشاورز خود تصمیم است، تنها ابزاری که جهادکشاورزی برای پیاده نمون قانون الگوی کشت در دست دارد، آموزش، ترویج و حمایت یا عدم حمایت از تولید برخی محصولات کشاورزی است.
دیانتی با تاکید بر برگزاری دوره آموزشی ترویجی در سطح مزارع، گفت: اگر بخواهیم سریعتر به اهداف ترویجی دست یابیم، باید فعالیت های ترویجی به مزارع و عرصه های تولید، انتقال یابد. بطور حتم، توسعه روشهای ترویجی “مدرسه در مزرعه” و آموزش های چهره به چهره، تأثیر بیشتری از حضور کشاورزان در کلاسهای آموزشی تئوری، خواهد داشت.
وی اظهار داشت: الگوی کشت با در نظر گرفتن عوامل اجتماعی، اقتصادی، محدودیت ها و نیازمندی های یک جامعه ارائه می شود و این بدین معناست که تولید چه محصولاتی را ترویج کنیم تا به لحاظ کیفیت و کمیت با حفظ منابع و افزایش بهره وری تولید، پاسخگوی نیازهای جامعه باشیم.
این مسئول افزود: اگر نتوانیم با آموزش و آگاه سازی کشاورزان، تغییر و اصلاح الگوی کشت را در منطقه عملیاتی کنیم و در وضعیت موجود تغییر ایجاد کنیم، در آینده نزدیک، با بحران منابع آبی، خشک یا شور و بی کیفیت شدن آبهای زیرزمینی مواجه خواهیم شد که این وضعیت، معیشت خود کشاورزان را، تهدید خواهد کرد.
وی ادامه داد: تغییر الگوی کشت، آرایش کشت و توسعه سیستم های نوین آبیاری می تواند به اجرایی شدن قانون الگوی کشت کمک کند و طرح هایی از قبیل کشاورزی حفاظتی، کشاورزی قراردادی، جهش تولید در دیمزارها، نیز در همین راستا در سطح استان در حال اجراست.
دیانتی با تاکید بر ثبت و بروزرسانی اطلاعات و آمار کشاورزی در سامانه جامع پهنه بندی و مدیریت داده های کشاورزی، در راستای تامین نهاده های کشاورزی، (حفظ رطوبت خاک، بالا بردن تنوع محصولات تولیدی، رعایت تنوع زراعی، کشت عمود بر شیب، حفظ بقایای گیاهی و کشاورزی حفاظتی) را از مزایای طرح جهش تولید در دیمزارها برشمرد.
وی بر ترویج کشت دانه های روغنی، نباتات علوفه ای و حبوبات در تناوب زراعی با غلات بمنظور تامین مواد آلی خاک و اصلاح الگوی کشت تاکید کرد.